O NAMA

Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko – invalidskog osiguranja Hrvatske utemeljen je 12. veljače 1991. godine na Osnivačkoj skupštini u Zagrebu. Članstvo sindikata čine zaposleni u djelatnostima zdravstva, socijalne skrbi i mirovinsko – invalidskoga osiguranja s područja cijele Hrvatske. Naši članovi su zaposlenici kliničkih, dječjih, specijalnih, psihijatrijskih, općih bolnica domova zdravlja, nastavnih zavoda, zavoda za javno zdravstvo, ljekarni, centara za socijalnu skrb, domova za stare i nemoćne, centara za odgoj i obrazovanje, invalidi itd..

Ukratko članovi su nam od spremačice, pomoćne kuharice, vozača pa do magistara inženjera, doktora, sveučilišnih profesora dakle svih zaposlenih u gore navedenim sustavima.

Sindikat je udružen u Nezavisne Hrvatske sindikate i prvi je sindikat koji je u Hrvatskoj ušao u najveću međunarodnu udrugu javnog sektora Public Services International.

 

V. Sabor sindikata održao se 02.12. 2023. godine u Zagrebu. Izabran je novi Glavni odbor, Statutarna komisija i Nadzorni odbor. Nova predsjednica Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-invalidskog osiguranja Hrvatske djelatnica je Opće bolnice Dr. Josip Benčević Slavonski Brod, Vesna Petrović, bacc. admin. publ. , dugogodišnja povjerenica ovog sindikata.

 

Što sindikat daje članovima:

Budući da se članarina dijeli na podružnicu i centralu, pomoć dolazi sa dvije strane:

iz centrale:

 • Osigurava besplatnu pravnu pomoć i zastupanje u ostvarivanju prava iz rada i po osnovi rada – u najbližem središtu županije u kojoj član sindikata živi i radi.
 • Sufinancira učestvovanje u sportskim susretima u Umagu
 • Organizira i financira sindikalno obrazovanje i osposobljavanje za sindikalne povjerenike i članove koji to žele i za teme koje žele.
 • obavještava povjerenike (preko e-maila) i članove putem weba o svim zbivanjima vezanim uz rad i prava po osnovi rada kao i financijskim pravima i promjenama
 • ove pomoći su konstante za sve članove i Glavni odbor ih proširuje i dodaje nove u slučajevima boljih financijskih rezultata matičnog sindikata (manje sporova, više novaca, manje izvanrednih situacija, bolji prihodi)

preko podružnica i povjerenika:

 • Osigurava povrat dijela troškova za nabavku ortopedskih pomagala i naočala ,  obavljanje skupe dijagnostičke preglede – CT, magnetska rezonanca itd. , isplaćuju pomoć članovima na dužem bolovanju
 • dodatno članovima subvencioniraju odlazak na sportske susrete
 • organizira izlete i ostala društvena događanja subvencionirane za članove
 • Daje pomoć obitelji u slučaju smrti člana sindikata, vijenac za umrle članove obitelji i umrle umirovljene članove sindikata
 • pomaže članovima i na druge materijalne i nematerijalne načine
 • ove pomoći preko podružnica i povjerenika razlikuju se od podružnice do podružnice i ovise isključivo o odlukama Povjereništava ili Skupština tih podružnica.